Cerita si bibi

Halo. Saya bibi. Nice to meet you :)




Aku jumpa mioww dekat gerai kelmarin pagi. Dia duduk ngiau-ngiau dekat tepi meja. Adedeh punya cute. Aku pergi dekat-dekat, mana boleh tahan. Tapi aku heran, apsal miow nieh duduk semacam jer. Dah macam anak dara duduk bersimpuh tunggu anak ketua kampung masuk meminang. Aku perhati betul-betul. Rupanya kaki dia kat belakang patah. Bukan satu, dua-dua tuh....wuwuwuwu ciannyer si bibi *semua miow saya panggil si bibi k.... :'(

Pastu bila aku nak pergi dekat-dekat, si bibi lari. Susah payah si bibi lari, kaki dia kat belakang pun terheret. Sayu weh hati tengok. Giler sedih...kucing kecik macam tuh, saper lah pijak. Patut dia lari dengan aktif, tengok dah tempang macam tuh, tak hancur luluh hati ko? Wuwuwuwu :""(((  Terus aku panggil makcik aku, dia kata balut kaki dia dengan serai, nanti cepat sembuh. Terus aku laju-laju bawa pisau amik serai kat belakang gerai, potong-potong dan balut kaki bibi. Okeh....aku tipu. Sebenarnya makcik aku yang tumbukkan serai tuh. Aku busy pegang si bibi k....si bibi perlukan perhatian dan kasih sayang k! Baguslah kalau korang faham. lalalala. Sebelum tuh, aku sempat juga snap gambar si bibi. Pandai posing oww miow saya teeheee :> Tunjuk sikit ehh. Kalau si abie tunjuk si wuwi, aku pun nak tunjuk si bibi aku :)

 Orang cakap pose dari tepi nampak ensem :*)


 Sakit kaki saya....wuwuwuwu

Bibi : apa ko tinguk-tinguk?
Meow tua : Cehh...............



Semalam ayah aku suruh buang kucing tuh, tapi aku simpan juga kat gerai. Tak boleh bawa balik :<

P/s tadi pagi si bibi dah boleh lari-lari sikit. kaki belakang dia pun dah boleh gerak sikit. Uwahh comel lah ko




helloo there!

yok ikut saya pulang :)

Photo Essay : 'Ozy Popper'

dua minggu lalu, aku dan partner, Hurriah *bukan partner yang macam itu eh.....* diberi satu assigment untuk buat photo essay. Apa itu photo essay?

photo essay  is a set of series of photographs that are intended to tell a story or evoke a series of emotions in the viewer. A photo essay will often show pictures in deep emotional stages.

yer...aku copy dari wiki. Masalah besar ker?? senang cakap photo essay ni satu set gambar yang selalunya disertai dengan lagu, untuk menceritakan satu kisah yang ada emosi dalamnya. Sebenarnya, ini pertama kali aku join outing and shooting session macam ni. Selalunya aku amik gambar kawan secara candid ataupun benda yang statik. Soo huahh nervous.

So, aku dan Hurriah pun pergilah berjalan-jalan di Kg. Tanjung Aru baru, mencari cerita menaiki kereta baru ku ini. 
Cantikkan herbie ku? Perasan...amik lesen dulu lah wey

Setelah berjalan-jalan, kami ternampak seorang pakcik ni sedang melepak-lepak di rumah. Tanpa segan silu, kami bagi salam dan cakap kami nak jadikan pakcik sebagai model, sebab kami tak mampu nak cari lelaki kacak untuk buka baju jadi model kami. Huahuahuahua sah kena halau kalau cakap macam tu. Apa-apa pun, pakcik itu setuju, dan inilah ceritanya :)

---------------------------------

En Zainal Abidin juga dikenali sebagai Ozy Popper. Tukang buat popper kayu/ kail umpan ikan? di sebuah kampung air di Kota Kinabalu. Bercita-cita tinggi untuk mengembangkan bisnes nya, dan mengeksport popper nya bukan setakat di majalah Kembara Kail dan di Sabah, tetapi hingga ke luar negara untuk mengharumkan nama Malaysia. Amin.:)

Lagu : Billionaire



























dan videonya :

video

Pakcik Ozy dan anak dia memang super kool and sporting. Suruh masak relax jer, suruh cuci pinggan relax jer. Suruh duduk depan TV gelak-gelak pun relax jer. Karaoke jer tak sempat nak suruh. Siap dorang yang belanja kami makan kuih dan minum-minum. Padahal team lain siap bayar subject dorang. Heheee :>

Kami dapat no 2 dari 5 team dan yang paling best, our mentor, Saiful Nang siap jadikan set kami sebagai contoh :'> dan dia cakap "saya paling risau dengan team ni, tapi tak sangka dorang boleh bagi hasil macam ni. Good job!" :D




err over sangat ker aku.......? Hahaha okehla. Tamat disini sahaja. Bye, aku nak potong bawang.

Owh yer, kepada kaki pancing yang nak try popper ini, atau teringin nak pegi memancing kat area laut Kota Kinabalu, you can call En Zainal a.k.a Ozy! Call this number guys! 016-8159810

Perkara paling DAMN

bila musim panas macam ini buat aku ialah bila aku tengah sedih tengok gambar orang kat FB, asyik outing and shooting, aku takder orang nak bawa pun. Then dapat sms dari member baru kenal "Weiyh nak kuar ikut shooting tak?". Aku pun dah semangat berkobar-kobar, macam nak menangis kegembiraan sebab kena ajak. Tapi sedih, esok nenek aku nak kenduri, kena suh duduk dapur lak tolong potong bawang. Bila aku reply "erm...aku kena kerah tenaga untuk kenduri esok, tapi aku nak pergi, aku try juga untuk lari. Tak jauh pun, nanti aku try okeh...aku janji aku try" dan orang tuh reply "bh"...................................

Jari manis lah untuk ko. Ikhlas ker tak ikhlas nieh? Sekarang tengah cuaca panas ni, aku pun dah panas ni.....hampeh. 

Celcom tak cas ko lebih pun kalau reply tiga empat perkataan. Nanti boipren ko reply macam tuh baru kau tau! Kotoh!

Hobi baru naik LIFT?

Tadi pagi aku terjumpa satu blog yang ptuih sedap untuk dibaca. Dah masuk list ubat ketagih aku.

Ow aku juga jumpa some facts yang SYIOK+ANNOYING tahap langit tuk dibuat bila naik lift. I wonder if zedradzai dah try semua tuh? Hehehehe. Ini 10 fevelet gua! :

1. Crack open your briefcase or handbag, peer inside and ask "Got enough air in there?"

2. Stand silent and motionless in the corner facing the wall without getting off /bapak annoying :D

3. Stare at another passenger for a while, then announce in horror : "You're one of THEM" - and back away slowly..

4. Say "I wonder what all these do?" and push all the red buttons.

5. Stare, grinning at another passenger for a while then announce "I have new socks on!" 

6. Push the buttons and pretend they give you a shock. Smile, and go back for more.

7. Ask if you can push the button for other people but push the wrong ones.

8. Drop a pen and wait until someone reaches to help pick it up, then scream " That's mine!!"

9. Bring a camera and take a pictures of everyone in the lift.

10. Say DING at each floor.

And my most favourite :

Hold the doors open and say you're waiting for your friend. After a while, let the doors close and say "Hi Greg, how's your day been?" and smile.



reference : Blog ptoihhh 


Huahuahuhauhauhau

Aku nak pergi interview tapi perut aku buncit

semuanya gara-gara vitamin B complex yang penolong pegawai perubatan kat Klinik 1 Malaysia Bandar Indah tuh bagi. Fuhh lengkap tuh. Jam 11 nanti aku ada interview tapi perut aku comel macam belon yang kena jual kat pasar tani shah alam sek 13 tuh. Wahh perasan perut comel lagi tak boleh tahan chot.




-----------------------------------





3 hari lalu, aku sakit-sakit kepala, terasa pening dan kepala pun macam dah mereng sebelah. Jadi aku pun pergi ker klinik kesihatan, memandangkan ubat dia free, aku pergi jerlah sebab konon-konon nak minta aspirin free. Buat muka kesian, muka penat, muka blur, akhirnya nurse bagi aku Paracetamol 500mg. Adeh, aku dah immune dengan paracetamol. Nurse juga bagi aku vitamin B complex sebab dia rasa aku kurang energy. Aku pun makan lah, kut-kut bila bangun terus dapat kuasa superhero. Boleh angkat kereta u.....Dua hari dah aku amik pil tuh, apa jadinya...?

Asyik nak makan jer kerja. Makan makan makan. Tak lama habis juga lauk kat gerai ni aku makan. Makan makan makan....wuwuwuwuwu stop lah.....nanti nak pakai kemeja pergi interview. Taknak lah nampak buncit. Uwarghhh mum help me...   :""(

Tak pernah aku terfikir.....

seumur hidup ku, yang satu hari nanti aku akan nampak diri aku di warung gerai makan......

mengangkat pinggan dan gelas siap dengan sisa baki makanan orang, tisu-tisu basah, puntung rokok dan kayu pencungkil gigi yang dah mengena umpan.

memegang kain lap separa basah, membersihkan meja yang disinggahi butir-butiran nasi yang ditemani dengan tompokon air milo ping

bercakap dengan seorang makcik yang sombong ekpresi mukanya "lima ringgit dua puluh sen saja..." macamlah aku nieh tak pandai kira nak tipu duit ko tapi syukur alhamdulillah....rezeki untuk hari itu

dan yang paling susah untuk aku terima, rupa-rupanya berkerja dengan ibu sendiri dalam situasi ini tidak mudah dan sangat stress.....



Edit gambar si Amoi

Aku dah lama tak buat editing. Jumlah picture dah bertambah. Semua kena marinate dalam hard disk. Nak buat jamuan BBQ agaknya. Kadang-kadang idea nak edit tuh banyak jer datang, tapi cepat jer dia chow. Last-last tersimpan lagi gambar-gambar jadi jeruk. 

Entah lah, kadang-kadang semangat nak buat editing tuh berkobar-kobar. Lagi-lagi bila tengok koleksi orang kat facebook, fuhh mengancam. Tapi bila buka photoshop, terus blur. Ceitt betul. Selalu macam tuh. Sama lah macam time nak amik gambar. Bila camera tertinggal kat rumah, idea tuh datang macam superman. Macam ada slide show kat otak, dah boleh bayang tuh gambar yang nak diambil. Tapi bila camera kat tangan, pupp. Eh salah bunyi....Popp. Eh salah juga....Bila camera kat tangan, terus kaku. Errr.....ahhh.....nak snap apa ehh?

Hmm ini adalah perkara yang tidak sihat! Tidak baik untuk minda dan hati. Apa kena mengena? Tapi ini tak baik. KB ngan SN sendiri dah cakap, dah balik kena rajin practise. Tak guna peruk CS dengan gambar-gambar ngko tuh....Pergi lah buka CS ko tuh...pergi lah edit......'Oww okeh......errrr....ahhh........'

Jadi, hasil untuk petang ini, ku persembahkan Ms Lena! 




Wey.....sila lah kritik....tak kritik camner aku nak tau kemajuan aku? :(

* naper bila dah upload sini gambar jd blur...? eh blurnyer aku.....

Hari Khamis aku jadi HULK jika....

urusan untuk menonton dr House pada waktu 10 malam di ganggu. Yer aku sangat marah. Aku sangat-sangat marah dan rasa macam nak mengamuk sambil menangis guling-guling kat tepi jalan. Aku sangat marah sampai aku rasa macam.....ahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.

Aku kerja kat gerai, 6 hari seminggu, korbankan segala series favorite aku. Good bye CSI. Good bye So You Think You Can Dance. Good bye Benci Bilang Cinta. Good bye Astro dan TV. Tapi satu jer.......
Jangan paksa aku cakap babai dekat House. Aku tak boleh. Memang tak boleh. 

Kenapa hari Khamis waktu begini pun nak tahan aku kerja overtime? Nak balik lah. Nak balik. Nak tengok dr House. Lagi sejam mula, aku dah risau sampai tak boleh nak senyum dan dengar apa orang order. Hah? Apa pakcik? Pakcik order nasi goreng kangkung....? :?

Nak jadi orang baik kena berhati-hati

Diambil dari blog Daddy Zuki *1st aku ingat ni blog pasangan bapa gay....sorry.....*
Yang di link kan oleh cik NinaNeno dari facebook *ahh buka facebook lagi.....*

Someone shared the following cases :

(1) Today i passed by a building which has an ATM machine. There was an old man looking at me. Suddenly called me. He said he didn't know how to read, so he gave me his ATM card and asked me to help him withdraw money from the ATM machine. I answered 'NO!! If you need help, ask the security to help you.ʼ Then he said 'never mind....ʼ and continued to find other people to help him...

REMEMBER: ATM machines have CCTVs. If you help him he will later claim that you have robbed him or stolen his ATM card. Besides, his ATM card could be a stolen one. So please be careful of these frauds.

(2) Suddenly your house lights go off. From your window you find that! Your neighbors still have lights. So you go out of your house to check the Meter Box. But once you open the door, a knife will be pointing at you and preventing you from closing it. This is when you will be robbed and injured robbed and injured.

REMEMBER : Even though your electricity suddenly goes off, DO NOT open your door immediately. Look around to see if there is anything unusual or if there is any noise around.

(3) This is another incident. You may have heard it before, It js about a lady who she saw a kid crying by the roadside When she spoke to the kid, the kid told her he was lost and wanted her to take him home. The kid even gave her a paper with his house address. So she took him home. But when she rang the door bell she had an electric shock. Later when she woke up, she was naked in an empty room.

REMEMBER: Being such a compassionate and helpful person might not be a good thing these days. Pass this on and girls, please be careful..

DON'T BE TOO KIND!!

(4) One day, there was an old lady outside my house holding 2 packets of sweets. At first I thought she was our neighbour and wanted to give us these packs of sweets as a gift.. But then when she spoke, I can realize that she is was foreigner. I could not understand what she was talking about. I guessed she must be asking for money. I sensed there was something wrong and immediately closed the door and ignored her. Later, I found she and an accomplice robbed someone else down the road

(5) I was at the ATM machine to withdraw some money. Behind me, there was an old lady. She asked me whether I was able to withdraw my money because she said she had problem with her machine. Suddenly a small girl came up beside me. The small girl was squeezing in front of me. I thought she was just naughty and playful. But then, the small girl put her hand at the hole of my ATM machine where the money comes out; ready to take away my money. I sensed something wrong and immediately push her away. Later I realized that the small girl and the old lady worked together. She was trying to steal my money while the old lady was trying to distract my attention by asking me questions!!

REMEMBER: BE VERY CAREFUL when you are at an ATM machine and be alert. Look out for anyone suspicious around you.

(6) My parents are retired and stay at home most! Days. One afternoon, a young stranger went to their house and said his motorcycle had no more petrol and the petrol station was too far for him to push his bike there. So he asked my parents for an empty coke bottle to buy some petrol. He said he will pay RM2 for the bottle. So my mum took one coke bottle for him. He really took out the money from his pocket, but it was a RM 100 note. He told my mum he had no small change and asked my mum to give him the change. Luckily my mum was smart. She just told him to take it for free.

REMEMBER: obviously that note is fake!! Who would want to pay for RM2 for an empty coke bottle!! It's very OBVIOUS that that stranger is a trickster.

(7) This happened in Bali . A newly married couple was having their honeymoon at the hotel. When both are in the changing room, the wife suddenly went missing. The husband was very anxious and went around finding her. He asked the hotel staff to help him find her. Then he thought his wife was just playing hide and seek. So he went back and waited for his wife. After a few hours, he decided to call the police. 3 weeks passed and there was still no news about his missing wife. So he went back and was very disappointed and sad. A few years later, he came back to Bali, to watch a 'FREAK SHOW' in an old house. He saw a dirty and rusty metal cage. Inside there was a lady without limbs Her body including the face was full of scars. When he had a closer look at her face, he was shocked to find that it was her missing wife put there as a means for begging.

(8) This happened in Shanghai. A few yeas ago, a lady reported to the police that her cousin sister was missing in the shopping complex. But after 5 years, one of her friends found her cousin sister begging at the road side one of the streets in Bangkok, Thailand. The worst thing is that her cousin sister has no more limbs and her body was tied to a lamp post with a shackle (metal chain).

(9) Let's just shorten this story. DO NOT open your house door when you hear the sound of a BABY CRYING!! It might be a trap! Women in the house must be alert to this trick. The police said it is the work of a robber or murderer using the recording of a baby crying to attract your attention. This normally happens at night and when you are only alone in the house be especially.

(10) I read an email that was sent by my friend. Her friend, known as A, went to Luo Hu Commercial City with 2 friends, B and C. Luo Hu Commercial City is the Shenzhen counterfeit goods distribution center. There are many people there. It's also near to the Shenzhen train station and Hong Kong's Luo Hu Port. C went to the toilet at the shipping centre while A and B waited outside. After waiting for a long, time they felt uneasy and went into the toilet to look for her. When they went in, there was nobody inside there. Both were scared and they called C's phone. There was no one answered. So they reported to the police. The police asked them whether they had seen anybody suspicious going into the toilet.. Both said there were none and itʼs impossible to bring a life person with more out of the toilet without them noticing! Then A remembered seeing a cleaner pushing a trolley in, and then coming out. The police told them that was not the 1st time such a thing happened. The police suspected a gang of criminals who were always attacking women in the the toilet of shopping complexes. They use cleaners to kidnap people to harvest their organs for sale.

REMEMBER: please be careful when using the toilet.

Do not go to the washroom or toilet ALONE!! Please at least have a partner with you.

Aku tukang JEALOUS

Ya, aku memang si tukang cemburu. Lagi-lagi bila aku dah terlalu penat bekerja, tak cukup rehat dan tak cukup tidur. Hati sensitip ku ini mudah tersentuh dan cemburu.... wuwuwuw :"'(

Reason untuk aku cemburu pun kalau korang tahu mesti korang cakap " Ah begok juga kau nieh!". Okeh....maybe korang tak cakap macam tuh. Kalau makcik-makcik aku kat Tawau sure cakap macam tuh *pengaruh drama indon lah nieh..ker dah dekat ngn sempadan?*

Satu minggu ni memang memenatkan. 3 hari tak dapat tidur lena, sebab asyik terjaga dek mimpi kena pegang hantu. T_T macam damn kan....asyik-asyik mimpi hantu. Siap terasa lagi tuh kehangatan sentuhannya. 3 hari kemudiannya pula, penat berkerja di gerai makan dari jam 5 pagi hingga 12 tengah malam. Cinderella kena balik rumah kul 12, nasib baik bukan kul 2 pagi....Mulalah kehidupan tidur hanya 4-5 jam. Ahhh mind dan body aku tak boleh terima! Aku kan ahli kelab TIDUR 8 JAM WAJIB UNTUK KESIHATAN. Kalau dapat rehat yang cukup....nak kerja 16 jam pun aku tak kisah..Jadi, aku dalam mode yang sangat penat sekarang. Uwahh sampaikan bila atuk aku tanya "Dear...how r u? Okeh juga...?" boleh keluar air mata ni sebab nak menjawab.....Wuwuwuwu....

Dan membuka facebook diwaktu-waktu ini adalah satu kesilapan besar. Ahhh. Benda bodoh pun aku nak jealous. Mereka berbalas komen ngok ngek ngok ngek hahahaha eh u i macam dh tergoda kat u lah hahahaha macam tuh pun aku nak jealous....Panas lah kut...tengok tediber ko mesra ngan girl lain siap minah tuh boleh cakap i rindu kat u lah. #.#!! Ahh memang ciri-ciri tukang jealous betul. Tapi aku jealous tak kecoh macam bitch-bitch lain. Opss terkeluar pulak. Tak main ar attack orang, sergah-sergah orang, maki-maki orang... Hahaha. Aku duk diam makan ati jer......pastu tulislah kat blog...wuwuwu ~.~

Ah sudahlah....apa kata kita mulakan pagi cuti ini dengan menatap wajah Mesut Oezil.....I Lap U Ozil!



Total Pageviews